Kuinka koet onnistuneesi kurssilla?

Opiskelujeni etenemisen kannalta on aivan oleellista pystyä suorittamaan osa kursseista siten, että ne jollain tavalla liittyvät normaaliin päivätyöhöni. Tässä tavoitteessa onnistuin tällä kurssilla erittäin hyvin. Pystyin vetämään kurssin koululla täsmälleen siten kuin ajattelin ja siinä sivussa valmistui myös tämän kurssin harjoitustyö.

Harjoitustyössä minulla oli selkeänä päämääränä pohtia millaisia kursseja valitsemallani alustalla voi toteuttaa käytännössä. Tässä kohtaa tavoite ei aivan onnistunut, koska palvelinongelmat aiheuttivat sen että minun oli pakko saada SQL -kurssi (kognitiivinen/konstruktiivinen) vedettyä kunnialla läpi, joten UML -kurssin (sosiokonstruktiivinen) toteutus jäi puutteelliseksi: ryhmän Wiki ei toiminut. Lisäksi Oppimispoluun liittyvä kurssi jäi käytännössä testaamatta.

Omasta mielestäni pystyin kuitenkin kaikista näistä tekemään esimerkkikurssit ja ne esittelemään seminaarissa. 20 minuutin esitys oli täyttä tuskaa ja se olisi voinut paremminkin mennä. Aikataulu ei aivan pitänyt mutta on tietenkin selvää ettei ko tilaisuuta voi liiaksi venyttää

Toinen harjoitustyöni punainen lanka oli Claroline/Moodle vertailu, johon omasta mielestäni keksin mukavan toteutustavan kirjallisessa esityksessäni. Tästä olisi hyvin voinut pitää aivan oman esityksenkin. Samalla tuli Moodlen toimintaa myös mietittyä uudesta näkökulmasta. Siitä on minulle jatkossa hyöty työssäni.

Olen omaan panokseeni ja tuotokseeni kaiken kaikkiaan tyytyväinen.


Miten kuvailisit omaa työskentelyäsi ja aktiivisuuttasi kurssilla?

Omasta mielestäni panostin tähän kurssiin vähintäänkin riittävästi koska aihe on kiinnostanut ja kiinnostaa yhä erittäin paljon.  Kaikki luentovideot kuuntelin ja valtaosan kurssimateriaalista myös kävin/selasin läpi. Harjoitustyöni valmistui aikataulussa mutta sen viimeistelyn olisin voinut aloittaa hivenen aikaisemmin: se oli minulla käytännössä valmiina jo heti viimeisen luennon jälkeen. 

Millainen on ollut oma osuutesi ryhmän työskentelyn onnistumisessa?

Meidän ryhmämme ei missään vaiheessa ryhmäytynyt eivätkä keskustelut käynnistyneet. Mie olen siihen yhtä syyllinen kuin muutkin. Yksi syy varmaan oli se että me teimme työtämme täysin eri tahtiin?


Mitä asioita olet kokenut kurssilla itsellesi merkityksellisiksi, missä opit?

Olen hyvin tyytyväinen etten lähtenyt suorittamaan kurssia itsenäisesti. Virtuaaliset oppimisympäristöt olivat minulle toki entuudestaan tuttuja Moodlen kautta mutta tällä kurssilla syvensin selvästi omaa osaamistani tutustumalla muihin OpenSource alustalla toimiviin tuotteisiin. Kaikkein mielenkiintoisin osa oli kuitenkin Sosiaalisen median tarjoamat työkalut. Niitäkin toki olen aikaisemmin käyttänyt mutten koskaan ollut miettinyt niiden hyödyntämistä opetuksessa. Tämän kurssin aikana ajatukset kyllä muuttuivat. En olisi ikinä uskonut -eivätkä muuten kollegatkaan usko- että Facebookia voidaan hyödyntää opetuksessa mutta kyllä sitä voidaan. Ja osin hyvin näppärällä tavalla.

Lisäksi minä vihdoinkin opin ja tajusin nuo erilaiset oppimiskäsitykset ja pystyin hahmottamaan millaisilla työvälineitä toteutuksissa kannattaa käyttää. Sosiokonstruktivistiseen oppimiskäsitykseen pohjautuvaa kurssia kokeilin käytännössä ensimmäistä kertaa. Se jää pysyvästi minun osaksi minun työkalupakkiani. 

Tämän lisäksi osaksi tämän projektin ansiosta innostuin opiskelemaan lisää videointia: sekä editointia että selvittämään live-lähetykseen liittyvää teknologiaa. Tavoitteeni on edelleenkin hyödyntää  kevään kurssilla live-stream tekniikalla. Ainoa ongelma on kuvan laatu: onko se streamin pakkauksen jälkeen riittävä. Samoin en ole koskaan käyttänyt videoneuvottelujärjestelmiä, joten osallistuminen Adobe Connect Prolla viimeiseen seminaariin oli mielenkiintoinen kokemus. OpenSource tuotteisiin pitää tälläkin sektorilla tutustua lähemmin.

Kaikkein tärkein oppimiskokemus tai oikeammin ns. ahaa -elämys  oli se, että oikeastaan ensimmäisen kerran minulla alkoi vahvistua käsitys siitä että pystyn tutkinnon suorittamaan oman työni ohella. Viime vuosi meni kuitenkin hyvin pitkälti uusien asioiden sulatteluun ja opiskelutekniikan opettelemiseen .Tänä vuonna on kaikki tuntunut paljon helpommalta.


Mitä oppimistehtävät ja tapaamiset ovat antaneet sinulle itsellesi omaa oppimistasi ajatellen?

Tällä kurssilla meidän ryhmämme keskustelut eivät oikein johtaneet mihinkään, joten oppimistehtävien arvo ei ollut niin suuri kuin demojen muilla kursseilla. Toisaalta tämä aihepiiri oli minule sellainen, jossa pystyin käymistäni kursseista eniten hyödyntämään käytännön opettajan kokemustani. Tapaamisia en myöskään kaivannut koska ongelmissa sain apua sähköpostitse tai blogin kautta kyselemällä.


Onko toiminta kurssilla mielestäsi ollut järkevää ja mielekästä ajatellen kurssin aihetta?

Toteutuksessa oli ERITTÄIN hyvää pikaesittelyt ja siihen liittyvä luova tauko. Liian usein kurssit jyrätään läpi tappavalla viikkotahdilla ja se tuottaa minulle aina välillä töistä johtuen suuria vaikeuksia. Tälläisen toteutuksen soisin muillakin kursseilla yleistyvän. En sitten tiedä mitä mieltä kokopäivätoimiset opiskelijat asiasta ovat,

 

Onko kurssilla ollut mielestäsi jotain turhaa?

Aluksi luulin että mitähän noista loppuosan aihepiireistä irtoaa mutta kaikkein mielenkiintoisin artikkeli olikin se toisen asteen verkko-opetukseen liittyvä raportti. En ollut moisesta aikaisemmin tiennyt yhtään mitään!

Mielestäni kurssin osiot muodostivat hyvin selkeän kokonaisuuden ja sitä tukee myös se että harjoitustyön kirjoittaminen sujui aikataulussa.

 

Opettajan rooli

Opettaja oli selkeä asiantuntija ja erityisesti linkkilistat olivat erittäin kiinnostavia. Sain kysymyksiini silloin vastauksen kun ongelmia oli ja kurssin tieodotus oli etukäteen hyvin suunniteltu ja opettajan blogin avulla pystyi seuraamaan kurssin etenemistä. Videoita inhosin viime vuonna ja inhoan yhä. ACP tuntui paljon elävämmältä välineeltä ja jos se suinkin on aikataulullisesti mahdollista niin ensi vuonna seuraan kursseja ko. tavalla. Luulen että ACPn avulla jo se että voit kommentoide luentoa chatin avulla on riittävä.  

Minkä arvosanan antaisit kurssista itsellesi. Lyhyt perustelu

Henkilökohtainen tavoitteeni opiskelulleni on kinnostavien, suoraan työhöni liittyvien kurssien läpäisy  4/5 tasolla. Tälläkin kurssilla siihen mielestäni pystyin. Arvosanaa 5 puoltaa mielestäni se että työssäni oli selkeästi nähtävillä oma näkemykseni; esimerkkikurssini perustuivat erilaisiin oppimiskäsityksiin ja ne olivat mielestäni selkeästi toteutettu. Samaten Clarolina/Moodle vertailu osoittaa että hallitsen ko. alueen laaja-alaisesti. Arvosanaa 4 puoltaa työni kirjallinen osuus - en ole koskaan ollut hyvä tuottamaan tekstiä ja etenkin tieteellisen tekstin kirjoittaminen ei ole vahvuuteni. Lisäksi sekoilin työni viimeistelyssä eli minulta loppui loppuosioiden osalta hivenen virta kesken ja osa ajatuksia jäi kirjaamatta ylös.  Samoin ryhmämme toiminta ei onnistunu parhaalla mahdollisella tavalla. Muihin töihin / muihin seminaareihin en ole vielä ennättänyt tutustua, joten siinä suhteessa vertailupohjaa ei ole.

Opettaja 

Jos kurssin jälkeen oppila(i)lle jää sellainen olo että joko se loppui ja voisihan sitä tästä aiheesta toisenkin harkan toteuttaa niin silloin voit olla myös omaan työhösi hyvin tyytyväinen!